Verzorgen & Voeding

Voeding

Een kat is een carnivoor. Dat betekent dat hij zijn energie en bouwstoffen uit dierlijke eiwitten haalt. Koolhydraten zijn voor een vleeseter min of meer overbodig: kleine hoeveelheden vezels helpen met de stoelgang en het levert energie, maar ze worden amper/niet gebruikt voor bouwstoffen.
Graan is zo’n koolhydraat: het bestaat uit suiker, zetmeel en vezels.
Ik ben zelf dan ook een groot voorstander van graanvrije voeding voor de kat.

Mijn katten hebben 24/7 onbeperkt graanvrije  brokken staan van het merk Husse.
Daarnaast geef ik mijn katten ook 1 keer per dag een extra maaltijd, ofwel graanvrij natvoer (Cosma Nature of Almo Nature Legend) ofwel rauw vlees van Bibi Diervoeding.
Rauw vlees komt het meest overeen met het natuurlijke dieet van de kat.
Ik snap dat het niet voor iedereen de voorkeur heeft om rauw vlees te geven aan je kat. Dan is (gezond) natvoer uiteraard een goed alternatief. Let op: Het geven van natvoer/vlees is erg belangrijk, hier halen katten hun vocht uit! Katten die alleen maar brokken eten hebben een groter risico om op latere leeftijd nier-problemen te ontwikkelen.

Husse:
Opus Lynx - Graanvrij - Droogvoer - Kattenvoer & Producten | Husse Nederland

Cosma Nature:
Producten zoeken - Zoeken naar... (zooplus.nl)

Almo Nature Legend:
Almo Nature voordeelpakket kattenvoer 24 x 70 g | zooplus

Bibi rauw vlees:
Verse Voeding Voor Je Kat | Gezonde Kattenvoeding | Bibi Diervoeding - Bibi Diervoeding

Vacht verzorging

De vacht van de Brits Korthaar is kort, dicht en opstaand. Vanwege zijn dichtheid ligt de vacht niet strak op het lichaam, maar staat mooi van het lichaam af. Deze dikke ondervacht vraagt wel enige verzorging. Neem dan ook eens in de twee weken even de tijd om de vacht van je Britje te verzorgen.

Er zijn velen soorten kammen en borstels te koop voor de kattenvacht. Let goed op wat je koopt en gebruikt, want lang niet alle kammen of borstels zijn goed voor de vacht van je kat.
De kam die het meest wordt gebruikt door trimmers is een simpele metalen kam.

Handige uitleg over de juiste kam/borstel voor een kat:
https://www.youtube.com/watch?v=WaTPyQ0Htng

De metalen kam die ik gebruik voor mijn katten:
https://www.purrfectdesign.net/nl/slicker-brush-en-kam-katten.htm


Disclaimer: Gebruik nooit een furminator voor je kat! Met zo'n borstel verpest je de vacht / huid van je Brit omdat dit meer een 'scherende' werking heeft dan een kammende werking.


 

Waterbakje of drinkfontein?

Katten zijn slechte drinkers.
Wij zetten als baasje vaak een bak met brokjes en een bak met water naast elkaar.. Echter let je goed op het gedrag van een kat, dan merk  je dat de kat zijn water langs zijn eten helemaal niet zo fijn vindt. Je merkt dat de kat meer drinkt als er losse waterschaaltjes op verschillende plekken in huis staan, en vooral op plekken die langs hun looproutes liggen. Wat veel katten vaak nóg fijner vinden dan een bakje met water, is drinken uit de kraan!
En daarom zijn er speciale drinkfonteinen voor katten ( / en honden) op de markt gekomen.

Voor meer informatie over drinkfonteinten en waar je ze kan kopen, zie:
https://www.catmoneo.nl/waterbakje-versus-drinkfontein/

Ik gebruik deze waterfontein:
https://www.zooplus.nl/shop/katten/voerbak/kattendrenkplaats/626578

Let op dat je drink en voer- kommen van keramiek gebruikt (dus geen plastic bordjes!). 
Plastic artikelen bevatten vaak meer bacteriën, waardoor de kans op katten acne voor je kat groter is (zwarte puntjes op de kin).


Spelen

Kittens spelen veel en ook uit zichzelf. Het zijn vaak kleine druktemakertjes. Maar als je kat wat ouder wordt zal je merken dat je kat zichzelf niet meer zo makkelijk bezig houdt. Dit betekent niet dat je kat daarom ook minder aandacht van jou nodig heeft. 

Ook al heb je een druk leven, ook je kat heeft elke dag even één-op-één aandacht nodig. Spelen is daarom een belangrijk onderdeel. Het is niet natuurlijk voor de kat om 30 minuten achter een speeltje aan te jagen tot hij dood op is. Het is beter om die 30 minuten te verspreiden over de dag. 
Spelen is niet alleen leuk, het helpt ook tegen overgewicht, agressie en afleiding. 

Leuke kattenspeeltjes zijn kattenveertjes, speelhengels, knisperballetjes en natuurlijk het laserlampje!


Vitamines

Als extra supplement, kan je je kat af en toe wat extra vitamines geven. Ik geef mijn katten een á twee keer per week een beetje vitamine pasta van GimCat.

Daarnaast kan je soms ook wat L-Lysine geven, als extra boost voor de weerstand.

Let op: Lees je altijd eerst goed in, voordat je een product zomaar aan je kat geeft!

Uiteraard is een goede gezondheid van je kat niet afhankelijk van supplementen. Het begint allemaal bij gezonde voeding en een gebalanceerd dieet. 
Bijvoorbeeld: Geef je natvoer aan je kat, geef dan niet elke dag hetzelfde (elke dag tonijn). Probeer per dag te switchen tussen kip, tonijn, vlees, vis... Op deze manier krijgt je kat genoeg verschillende voedingstoffen binnen. Dit zal je ook terugzien in zijn gezondheid, vacht en gebit. 
(Vergelijk het met de schijf van 5 voor mensen.. wij kunnen oud worden op slechts water en brood, maar we zouden een stuk gezonder en fitter zijn als we verschillende voedingstoffen zouden binnenkrijgen)