Verzorgen & Voeding

Voeding

Mijn katten hebben 24/7 onbeperkt toegang tot hun eten.
Mijn katten krijgen Royal Canin brokken. 
Kittens groeien op met kittenbrokken van Royal Canin.

Mag je een kitten uit mijn cattery verwelkomen? Dan krijg je uiteraard voeding mee voor de eerste week!
Mocht je wat meer voorraad willen inslaan dan kan dat, je kan bij mij voeding van RC bestellen tegen zeer voordelige prijzen.

Ik adviseer mensen om hun kat af en toe ook wat natvoer te geven. Géén ongezond natvoer uit de supermarkt! 
Blikjes van Cosma Nature of Almo Nature, zijn smakelijk en kwalitatief natvoer voor je kat. Het vochtgehalte draagt bij aan een betere spijsvertering en gezondere nieren!

Vacht verzorging

De vacht van de Brits Korthaar is kort, dicht en opstaand. Vanwege zijn dichtheid ligt de vacht niet strak op het lichaam, maar staat mooi van het lichaam af. Deze dikke ondervacht vraagt wel enige verzorging. Neem dan ook eens in de twee weken even de tijd om de vacht van je Britje te verzorgen.

Er zijn velen soorten kammen en borstels te koop voor de kattenvacht. Let goed op wat je koopt en gebruikt, want lang niet alle kammen of borstels zijn goed voor de vacht van je kat.
De kam die het meest wordt gebruikt door trimmers is een simpele metalen kam.

Handige uitleg over de juiste kam/borstel voor een kat:
https://www.youtube.com/watch?v=WaTPyQ0Htng

De metalen kam die ik gebruik voor mijn katten:
https://www.purrfectdesign.net/nl/slicker-brush-en-kam-katten.htm


Disclaimer: Gebruik nooit een furminator voor je kat! Met zo'n borstel verpest je de vacht / huid van je Brit omdat dit meer een 'scherende' werking heeft dan een kammende werking.


 

Waterbakje of drinkfontein?

Katten zijn van nature ‘slechte’ drinkers.
Dit komt omdat katten van nature hun vocht halen uit hun eten: prooidieren. Ze hoeven daarnaast dus niet veel te drinken om voldoende gehydrateerd te blijven.
Wij als mens ontnemen de kat vaak zijn natuurlijke dieet en kiezen ervoor om ze brokjes te geven. Brokjes bevatten bij lange na niet zoveel vocht, dus is het belangrijk dat je kat daarnaast veel drinkt. De ene kat doet dit beter dan de ander. We kunnen ze gelukkig wel wat ‘helpen’ voldoende vocht binnen te krijgen.
Wij zetten als baasje vaak een bak met brokjes en een bak met water naast elkaar.. Echter let je goed op het gedrag van een kat, dan merk  je dat de kat zijn water langs zijn eten helemaal niet zo fijn vindt. Je merkt dat de kat meer drinkt als er losse waterschaaltjes op verschillende plekken in huis staan, en vooral op plekken die langs hun looproutes liggen. Wat veel katten vaak nóg fijner vinden dan een bakje met water, is drinken uit de kraan!
En daarom zijn er speciale drinkfonteinen voor katten ( / en honden) op de markt gekomen.

Voor meer informatie over drinkfonteinten en waar je ze kan kopen, zie:
https://www.catmoneo.nl/waterbakje-versus-drinkfontein/

Ik gebruik deze waterfontein:
https://www.zooplus.nl/shop/katten/voerbak/kattendrenkplaats/626578

Let op dat je drink en voer- kommen / fonteinen van keramiek gebruikt (dus geen plastic materiaal!). 
Plastic artikelen bevatten vaak meer bacteriën, waardoor de kans op katten acne voor je kat groter is (zwarte puntjes op de kin).


Spelen

Kittens spelen veel en ook uit zichzelf. Het zijn vaak kleine druktemakertjes. Maar als je kat wat ouder wordt zal je merken dat je kat zichzelf niet meer zo makkelijk bezig houdt. Dit betekent niet dat je kat daarom ook minder aandacht van jou nodig heeft. 

Ook al heb je een druk leven, ook je kat heeft elke dag even één-op-één aandacht nodig. Spelen is daarom een belangrijk onderdeel. Het is niet natuurlijk voor de kat om 30 minuten achter een speeltje aan te jagen tot hij dood op is. Het is beter om die 30 minuten te verspreiden over de dag. 
Spelen is niet alleen leuk, het helpt ook tegen overgewicht, agressie en afleiding. 

Leuke kattenspeeltjes zijn kattenveertjes, speelhengels, knisperballetjes en natuurlijk het laserlampje!


Vitamines

Als extra supplement, kan je je kat af en toe wat extra vitamines geven. Ik geef mijn katten een á twee keer per week een beetje vitamine pasta van GimCat.

Daarnaast kan je soms ook wat L-Lysine geven, als extra boost voor de weerstand.

Let op: Lees je altijd eerst goed in, voordat je een product zomaar aan je kat geeft!

Uiteraard is een goede gezondheid van je kat niet afhankelijk van supplementen. Het begint allemaal bij gezonde voeding en een gebalanceerd dieet. 
Bijvoorbeeld: Geef je natvoer aan je kat, geef dan niet elke dag hetzelfde (elke dag tonijn). Probeer per dag te switchen tussen kip, tonijn, vlees, vis... Op deze manier krijgt je kat genoeg verschillende voedingstoffen binnen. Dit zal je ook terugzien in zijn gezondheid, vacht en gebit. 
(Vergelijk het met de schijf van 5 voor mensen.. wij kunnen oud worden op slechts water en brood, maar we zouden een stuk gezonder en fitter zijn als we verschillende voedingstoffen zouden binnenkrijgen)