(This text will soon be written in English too.
Until then, for non-Dutch people: you can copy paste this text into Google Translate to translate into your own language)
Een kitten introduceren in je huis
Krijg je een nieuw kitten? Super leuk!
Veel mensen hebben vaak vragen over het introduceren van hun nieuwe kitten in hun huis. Iedereen die bij mij een kitten koopt, adviseer en begeleid ik van begin tot eind, en zoveel als dat mensen willen/nodig hebben. Omdat ik ook op Instagram dagelijks hier vragen over krijg, zal ik ook hier mijn belangrijkste tips geven.
Er zijn 2 verschillende situaties, namelijk een kitten introduceren in een huis waar nog géén andere katten leven, óf een kitten introduceren in een huis waar al wél een (of meerdere) andere kat woont. Belangrijk dan ook dat we hierin onderscheid maken.
Belangrijk om rekening mee te houden: verdiep je in het gedrag van katten. We zijn als mensen geneigd om de kat te behandelen vanuit de psychologie van de mens. Maar dit werkt natuurlijk niet. Katten zijn dieren en horen dan ook anders benaderd en behandeld te worden als dat wij elkaar behandelen en benaderen. Wij praten, katten niet. Echter bestaat er wel zoiets als de (non-verbale) ‘kattentaal’.
De dag is aangebroken, je gaat je nieuwe kitten ophalen. Eindelijk! Belangrijk om je te realiseren is dat wij als mens ons kunnen voorbereiden op zoiets. We kijken er naar uit, stellen onze mindset er op in, schaffen spullen aan.. jouw kitten kan dit niet. Je kitten is bij de fokker geboren en heeft (als het goed is) 14 weken daar gewoond. Jouw kittens’ hele wereld bestaat tot nu toe uit het huis waar hij geboren is, zijn moeder, zijn broertjes en zusjes, de andere katten in dat huis én natuurlijk de fokker die hij als zijn enige mensen-mama ziet. Alle geuren die in dat huis hangen zijn bekend voor hem. En nu ineens, plotseling, ga jij dat kitten weghalen uit een situatie die hij als enige kent in zijn, tot nu toe, korte leventje. Klinkt zielig he? Valt best mee hoor.. een kitten past zich gelukkig heel goed en snel aan. Maar realiseer je dus dat hoe spannend jij het ook vindt, de overgang voor jouw kitten is eigenlijk nog veel ingrijpender. Echter hoeft dit voor het kitten niet zo te voelen, mits JIJ de overgang goed aanpakt.
Tip 1.
Je komt thuis met je kitten. Zet je mandje op de grond, doe het deurtje open en ga op de bank zitten. Laat jouw kitten op zijn eigen tempo het mandje uit komen. Mensen halen vaak het kitten er zelf uit, maar misschien is jouw kitten daar nog helemaal niet klaar voor. Hij heeft voor het eerst een lange autorit achter de rug en is ineens alleen. Alle bekende dingen voor hem zijn ineens verdwenen. Dan ineens staat hij in een nieuw huis met nieuwe geuren. Eeek! Ga jij je kitten dan ook nog eens ‘forceren’ er uit te komen terwijl hij daar nog niet klaar voor is, dan is de kans groot dat hij onder de kast of bank gaat zitten en daar voorlopig niet onder uit komt 🙂
Het ene kitten zal meteen zijn mandje uitkomen, de ander zal eerst vanuit zijn mandje de nieuwe ruimte willen ‘scannen’ en komt er pas uit als hij het vertrouwt. Geef je kitten dus de ruimte en accepteer zijn tempo.
Tip 2.
Is je kitten lekker aan het rondlopen? Top! Zet je kitten die 1e dag een aantal keer (3-5x) op de kattenbak. Hij zal heus niet meteen gaan plassen, maar op die manier weet hij de kattenbak te vinden wanneer hij het nodig heeft. Dit geldt ook voor de drinkbak en voerbak. Zet je kitten daar enkele keren bij, zodat hij dit weet te vinden wanneer hij honger/dorst krijgt.
Tip 3.
Een veel gemaakte fout: mensen zijn geneigd het kitten constant op te willen pakken, te knuffelen, kroelen, etc.
Niet doen!! Je denkt je kitten knuffelig te maken hiermee, maar je bereikt hiermee het tegenovergestelde. Hoezo, denk je? Hier komt de kattenpsychologie aan de orde. Waarom en wanneer is een kat knuffelig? Als eerste is dit natuurlijk afhankelijk van het karakter van de kat. Daar kun jij weinig aan veranderen. Daarnaast: een kat doet alles op wederzijds vertrouwen, gevoel, geur én liefde. Ook al heb jij je kunnen voorbereiden op de komst van je kitten en houd je ongetwijfeld al veel van hem, realiseer je dat jouw kitten jou nog helemaal niet kent. Sterker nog, je bent best eng voor hem. Hij kent jouw geur nog niet en ook je gedrag niet. Ga jij jouw kitten constant oppakken en knuffelen, terwijl hij midden in zijn proces zit van het huis te ontdekken en gewend raken aan dit ‘grote boze nieuwe huis’ met nieuwe geuren, dan zal hij je snel gaan ontwijken. Waarom? Omdat hij gewoonweg de ruimte nog niet kent en vertrouwt, jij bent ook eng, die grijpgrage handjes richting hem zijn dan ook totaal niet gewenst.
Laat je je kitten lekker rondlopen, en zit jij rustig op de bank, dan zal hij vanzelf richting jouw komen. En pas als hij jóu op zoekt, dan ga je hem voorzichtig aaien. Zet hem niet op schoot, maar in plaats daarvan gebruik je bijv een verenhengeltje of gewoonweg je vingers om hem spelenderwijs op je schoot te lokken. Zo leert je kat dat jouw schoot veilig is, waar hij uit zichzelf graag op wilt komen.. in plaats van dat hij er altijd gedwongen op wordt gezet. Als je dit langzaam opbouwt, en je blijft hierbij goed naar je kitten kijken, dan creeer je wederzijds vertrouwen. Je kitten leert dat jij leuk bent, veilig bent en lief bent. Hey! Ineens zal je kitten jou steeds vaker willen opzoeken en zelfs knuffeltjes komen halen!
Tip 4.
Niet iedereen wilt zijn kat op zijn slaapkamer hebben, wat niet meer dan logisch is. Toch adviseer ik mensen altijd om hun kitten in ieder geval de 1e nacht mee naar de slaapkamer te nemen. Zoals hier boven genoemd, is het al spannend genoeg voor je kitten. Als jij graag een goede band wilt opbouwen met je kitten, neem hem dan mee naar bed die 1e nacht. Zo is hij die nacht niet alleen in dat grote boze huis, maar kan hij bij jou liggen (of ergens onder het bed) en leert hij dat jij zijn mama (of papa) bent en op terug kan vallen wanneer hij zich bijvoorbeeld alleen voelt. Weet dat als een klein kitten bang is bijv, hij kort miauwt en zijn moeder en broertjes en zusjes zullen meteen naar hem toekomen. Dit is een bepaald soort miauwtje die voor zijn mama heel herkenbaar en duidelijk is. Als hij die eerste dag/nacht bij jou thuis zich ineens onzeker of bang voelt, zal zijn mama niet meer naar hem toekomen als hij miauwt. Hoe fijn is het dan als jij daar wel bent voor hem. Zo creeer je vertrouwen en een veilige haven voor hem!
Wil je toch niet dat je kitten op de slaapkamer komt, ook niet die 1e nacht.. slaap dan zelf dat nachtje even beneden op de bank bijvoorbeeld.
Heb je thuis al katten en introduceer je dus een nieuw kitten in een bestaand kattenhuis? Dan zijn er extra dingen om rekening mee te houden.
Tip
Ik merk dat veel mensen het introduceren van een nieuw kitten, terwijl ze al katten hebben, vaak té spannend vinden, en het daarmee dus (onbedoeld) ook spannend maken voor zowel je eigen kat als je nieuwe kitten.
Dus: Vind het leuk, maar maak het niet te spannend. Dieren voelen ons feilloos aan en nemen onze emotie snel over. Hoe spannender jij de situatie maakt, hoe spannender je nieuwe kitten het ook zal vinden.
Jouw nieuwe kitten redt zich wel. Hij zal rondlopen en verkennen en doet zijn ding. Voor je oudere/andere kat verandert er natuurlijk ook ineens veel. Zijn vertrouwde huisje wordt ineens ‘aangevallen’ door deze nieuw ruikende, druk bewegende indringer! Eek!
Dus: focus je vooral op je oudere kat. Jouw kitten redt zich wel. Je zal zien dat jouw oudere kat vaak naar je zal kijken.. hij scant namelijk jouw gedrag. Vindt jij het super spannend, ben je zelfs wat zenuwachtig (want ‘oh oh als dit maar goed gaat?!) dan zal jouw kat dit aanvoelen en dit gedrag overnemen. Want ja.. als zijn baas zich zo al zo onzeker / gespannen voelt, dan zal dat wel kloppen toch?
Je zal merken dat als jij kalm bent, je oudere kat ook kalmer zal reageren. Tuurlijk is dat nieuwe kitten spannend voor hem, maar er is geen reden dat jij dat nóg spannender voor hem gaat maken. Wat vaak goed werkt: de slow-blink. Heb je hier nog nooit van gehoord, Google het dan eens. Katten communiceren met lichaamstaal, en als ze bijv bij je op schoot liggen en zich relaxed en geliefd voelen, zullen ze je een langzaam knipperende blik geven. Hiermee laat de kat je weten ‘ik voel me fijn, ik vind je lief’.
Dus blijf kalm, praat op een rustige positieve manier tegen je oudere kat (“ohhh heb je een nieuw broertje nu? Wat leuk he? Gaan we samen iets gezelligs van maken samen he?” Etc etc.. ik noem maar wat gebrabbel haha) en slow-blink naar hem. Dit zal hem vertellen dat er geen gevaar is, dat jij oké bent, dat je relaxed bent met de nieuwe situatie en er geen reden tot onrust is.
Tip
Mensen hebben vaak de hoop of verwachting dat hun nieuwe kitten aan het eind van die 1e dag al vriendjes is met de oudere kat en dat ze naast elkaar in slaap zullen vallen. Let me tell you: not happening.
Dus stel je daar vooral niet op in, zo voorkom je onnodige teleurstelling.
Sterker nog: jouw kat zal waarschijnlijk naar het nieuwe kitten gaan blazen, hissen, en misschien zelfs wel een pootje uithalen.
Wij als mens vinden dat geblaas en gehis ‘eng’ klinken en zijn dan ook geneigd om in te grijpen. “Bruno! Niet doen! Het kitten is lief hoor!!”
En daarmee heb je al meteen een cruciale fout gemaakt. Want Bruno snapt het ineens niet meer. “Huh? Ik verdedig jou en ons huis alleen maar hoor?” En zo zal Bruno dat nieuwe kitten nog minder leuk vinden.. want vóór vandaag was de band met zijn baasje goed, en nu is dat nieuwe kitten hier en meteen is baasje boos op hem.
Realiseer je dat een kat niet kan praten. Het enige wat hij kan doen is grommen en hissen. En daar is niets mis mee. Het is dan ook volledig normaal dat hij gromt naar je kitten. Dit is gewoon zijn eigen onzekerheid.. en dat mag. Laat dit dus ook gewoon gebeuren. Niks aan de hand! Relax!
Hij zal het kitten achterna lopen, willen ruiken, snuffelen, en als ze dan dichtbij elkaar komen dan ineens ‘WOW! Eng! Grrrrrrrrr’… lach er maar mee want dit is dus puur de onzekerheid van je kat en geen boosheid. Gun ze beiden de tijd en zit er bij en kijk er naar. Grijp niet in. Laat het ze samen uitzoeken, zo zal het proces het snelst verlopen en is alles het snelst weer ‘normaal’. Geef je oudere kat net wat meer (positieve) aandacht en laat hem grommen wanneer hij dat wil. Ingrijpen doe je pas bij vechten. Maar geloof me: dit gebeurt niet.
Tip
Grote kans dat je oudere kat binnen enkele dagen ná de komst van het kitten zal beginnen met bovenop het kitten te springen, in een soort ‘dekhouding’.. bijten in zijn nekje, etc. Dit ziet er wat zielig uit en je bent geneigd je oudere kat van het kitten af te trekken. Je zal merken, je kan ze op dat moment uit elkaar halen, maar binnen enkele uren zal je kat het opnieuw doen.
In een huis met meerdere katten heerst er een soort hiërarchie / harmonie. Bij de komst van elke nieuwe kat in het huishouden, zal die hiërarchie even opnieuw onderling bepaald moeten worden om zo een nieuwe harmonie te creëeren. Katten doen dit zelf, en dit is een proces van enkele dagen. Het springen bovenop het kitten en het nekje bijten, is onderdeel van het proces dat jouw oudere kat laat weten aan het kitten ‘ken je plek, ik ben de baas’. Ga jij dat proces onderbreken, creëer je enerzijds stress / onbegrip, en daarnaast onderbreek je dus telkens een proces die tóch zal moeten plaatsvinden. Dus: laat het gebeuren, je zal merken dat het hooguit enkele dagen duurt. Een nieuwe harmonie is daarmee gecreëerd en je katten zullen vanaf dan in harmonie met elkaar kunnen samen leven.
Disclaimer: ik adviseer dit omdat ik in de jaren dat ik nu fok, dit van vrijwel élk nieuw huisje te horen krijg dat dit gebeurt. Ik adviseer áltijd om op bovenstaande manier om te handelen, en in 99% van de gevallen werkt het zo. Mocht het bij jou toch anders lopen, vraag jezelf dan eerst af of jij zelf écht goed gehandeld hebt. Zo niet, kan er ook een andere reden zijn dat het fout gaat zonder dat jij het door hebt. Vraag in dat geval advies bij de fokker van je kitten, hij/zij zal je verder kunnen adviseren en begeleiden.